Tanulni sok mindent és sokféleképpen lehet, nem mindegy azonban, hogyan fogunk hozzá. Legyen szó a hagyományos vagy programnyelvekről, a humán vagy reál tudományterületről, valamennyit elsajátíthatod a négy fal között, teljesen egyedül – online. Felmerülhet benned a kérdés: miért éppen online tanulj, milyen előnyökkel rendelkezik ez a forma?

Először is, akkor és annyit tanulsz, amennyi épp belefér az idődbe, tehát te diktálod a tempót, nem kell a kurzusok „heti 2x2 óra” rendjéhez igazodnod. Másodszor, egy tanár sok olyan dolgot elmondhat, amit már tudsz, vagy teljesen irreleváns a vizsgád, munkád, fejlődésed szempontjából; online viszont te döntöd el, mire kattintasz rá, mit olvasol el. Harmadszor, rengeteg pénzt megspórolhatsz vele, ha autodidakta módon szívod magadba a tudást, és nem szórod a pénzed ígéretesnek tűnő, ám kevésbé hatékony kurzusokra. Azt semmiképpen se feledd, hogy mindennek csak akkor van értelme, ha türelmesen, következetesen és kitartóan haladsz a kitűzött cél felé.

 21_22_Expert_Horváth Réka_1.jpg

Elsőként a Duolingót emelném ki, ami meglehetősen úttörőnek számít a nyelvtanulás terén. Bár magát a szoftvert még tavaly indították útjára, magyar nyelven csak idén januárban jelent meg. Egyelőre csak angolul lehet tanulni a magyar verzióval, ám ha hinni lehet a fejlesztők ígéreteinek, ez folyamatosan bővülni fog. Ez persze nem azt jelenti, hogy csupán ennek az egy nyelvnek az elsajátításában segít a szoftver: elérhető rajta a német, a francia, a spanyol, az olasz és a portugál is, ezekhez azonban szükséges angol tudás, hiszen az a közvetítés nyelve. A Duolingo felépítése egyszerű, grafikai szerkezete játékos, a szoftver elszakad a hagyományos „tanítóbácsis”, merev formuláktól. A tanulási folyamat témakörökből és nyelvtani blokkokból áll, egymással párhuzamosan nő így a felhasználók szókincse és teremtődik meg a helyes mondatalkotás készsége. Mindenkinek ajánlom, aki rendszeresen szeretne egy kicsit tanulni, de eddig nem volt rá motivációja. A rövid szekciók és a program  által küldött lelkesítő e-mailek a te tanulási kedvedre is jó hatással lesznek!

Nos, szeretnél te is egy igazi, 21. századi polihisztor lenni? Akkor kattanj rá a számítógépedre, gazdagítsd tudásod, és hódítsd meg a világot!

Egy másik tanulófelület, ami nem kevésbé praktikus, mint az előbbi, az easyMaths. Ez mindazok számára hasznos lehet, akik az egyetem falain belül vagy kívül a számokkal vívnak véres küzdelmet. Az oldal, ahogy a szlogen is hirdeti, a „matek világos oldalát” kívánja bemutatni. Ha a matek és statisztika előadásokon elhangzottakból nem sok minden marad meg a fejedben, akkor egyenesen rajongani fogsz az oldalért. Fiatalos formában, online videókon keresztül követheted az oktatót, aki érthetően, sok esetben humoros példákon keresztül magyarázza el a matek egyszerű oldalát. Igazodva a minden egyetemen valamelyest más jellegű képzéshez, az oldalon egyetemekre lebontva találhatod meg a matekhoz kapcsolódó anyagokat. Bizonyos videók ingyenesen elérhetőek, a bonyolultabb feladatok, példák megoldásait pedig előfizetésen keresztül kaparinthatod meg. Ez sem viseli meg azonban túlzottan a pénztárcádat: néhány ezer forintos előfizetésért cserébe több oktatóvideóból álló csomagot kapsz.

Ennyi beruházást mindenképpen megér a sikeres vizsga.

A harmadik oldal, amit ajánlanék, a mai, technológia körül forgó világunkban szinte elengedhetetlen, ez pedig a Codecademy. Ez egy online interaktív platform, ami ingyenes kurzusokat kínál különféle programnyelvek megtanulására, úgy mint a JavaScript, a Python, a Ruby, illetve a HTML és CSS. Az oldal még csak 2011-ben indult, de azóta már több mint 24 millió felhasználója van. A program egyik legtutibb alkalmazása az „Hour of Code“ app, amely ígérete szerint egy óra alatt a nulláról eljuttat minket a kezdő programozó szintjéig. És hogy miért is érdemes programozni tanulni online? Nos, azok számára, akiknek az eredeti tantervében is szerepel a kódolás, remek felület a Codecademy iskolapéldáktól távol álló világa az egyes nyelvi környezetek megszokására, különféle megoldások gyakorlására. Aki pedig korábban sosem tanult programozást, analitikus és logikai készségei fejlesztése érdekében kezdhet bele – az oldal használóinak visszajelzései alapján a siker és a jó irányú fejlődés számukra is garantált.

További hasznos online felület a Coursera, amely egy oktató technológiai cég, tömeges, nyílt online kurzusokkal. A Coursera együttműködik egyetemekkel, és azok legkülönfélébb tudományterületeket érintő kurzusait elérhetővé teszi a virtuális térben. A projekthez már 64 egyetemen csatlakozott, köztük olyan neves intézmények, mint a Yale, a Standford vagy a Melbourne University. Az órákon való részvételhez csak regisztrálni kell a Coursera honlapján, és ki kell választani a kurzust. 18 év felett bárki jelentkezhet a heti rendszerességű kurzusokra, és két opció közül választhat: csupán meghallgatja az órákat vagy el is végzi azt, és így oklevéllel gazdagodik. Az interaktivitás sem hiányzik a Courserából: a 20-25 perces videók (PDF, PPT kiegészítéssel) után ellenőrző tesztek következnek, melyek eredményéről visszajelzést is adnak. Még az oktatóktól is lehet kérdezni egy külön felületen keresztül. Aki tehát újfajta tudást, szemléletmódot szeretne magába szívni, annak nincs is jobb hely a Courseránál.

 

Szerző: Almási Krisztina

Fotó: Horváth Réka

And You Magazin

Címkék: spotlight expert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://andyoumagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr246741785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása