Azután, hogy már számos világszínvonalú márkával büszkélkedhetünk és a divatbloggerek kultusza terén is kezdünk felzárkózni, már tényleg ideje volt, hogy egy igazi nagy divatshow-ja is legyen az országnak.

Október 3. és 5. között, a Design Hét Budapest keretében került megrendezésre a Design Terminál szervezésében a Central European Fashion Days néven futó rendezvény, ami ha még nem is tölti ki a divat hét kategóriáját, néhány napra a régió divatfővárosává tette Budapestet. A korábbi Tony&Guy FashionWeek-ből, valamint a Gombold újra! pályázatából gyúrták össze némi nemzetközi fűszerezéssel ezt az egészen különleges szerzetet, ami jelenleg Közép-Európa legnagyobb, legátfogóbb divateseménye, és a befutott tervezők mellett a feltörekvő fiatalokat is felkarolja.

A divatheteket szimbolizáló ikonikus fehér sátrak most a Városligeti műjégpályára költöztek ki – a műjég funkcionális újrahasznosítása a hideg hónapokon kívül elég jól megy mostanában – a Hunyadi vár pedig méltó vetélytársa volt a Bryant parknak és a Tuilleráknak.

Végre a magyar közönség is megkapta amire már régóta várt.

A bejárathoz vörös szőnyeg vezetett, melengetve az egyszeri divatrajongó szívét és az exkluzivitás érzetét keltve, amit a logózott Mercedesek látványa tovább fokozódott. A sátor első része lounge-ként funkcionált, itt lehetett vegyülni két bemutató között. Az egész napos pörgéshez a Nespresso kávéi és a Kiosk hamburgerei biztosították az energia utánpótlást. A sötétszürke tónusok, a puha fehér kanapék és a gyönyörű virágdíszek kellemes burkot teremtettek, ahol az idő múlását csak az épp aktuális divatbemutató jelezte. Ebből a helységből lehetett aztán a kifutóhoz jutni, ahol a fő attrakció zajlott. Igaz, kifutó még csak a földre ragasztott fehér fólia volt, és kissé szűkös volt a tér, ám így az első sorban ülve szó szerint testközelből lehetett mustrálni a ruhákat. A modellek egy fehér kockákkal álló kubista képződményen keresztül léptek be, ami mögött már csak a backstage volt. Míg a nézők nyugodtan cseverésztek, itt lázas munka folyt, hogy ruha, haj, smink, mind összeálljon.

És szerencsére össze is állt. A bemutatók nagyon rendben voltak, pénteken a The FOUR, Je suis belle, ANDA, Nanushka, USE Unused, szombaton pedig Dori Tomcsanyi, Konsanszky, Kata Szegedi, Napsugar von Bittera, ÁERON és a NUBU jövő évi tavaszi-nyári kollekcióit csodálhattuk meg. Több is ez, mint amiről be lehetne számolni. Emellett egy-egy blokk erejéig ízelítőt kaphattunk a szlovák, cseh és lengyel tervezők munkáiból. Szombat este aztán negyedik alkalommal került a Gombold újra! pályázat fináléjára, ahol ez alkalommal nemzetközi pályázók közül választották ki a legjobbakat. A döntőre óriási volt az érdeklődés, a belépőkből befolyt összeget pedig a Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek ajánlották fel. A bemutatót Mihalik Enikő nyitotta meg, aki öt év után most először vonult végig magyar kifutón. A pályázaton öltözék kategóriában végül a lengyel Domi Grzybek nyert színes-rojtos darabjait ítélték a legjobbnak, a magyarok közül pedig a November, Hársfalvi Réka, Schütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár triója kapta az első helyezést férfiaknak tervezett kámzsás kollekciójukért. A kiegészítő kategóriát Balázs Viola és Szécsi Tamás menzakultúra köré épített sáljai nyertek. Mindannyian 10 ezer euróval gazdagodtak, amit vállalkozásfejlesztő beruházásokra költhetnek, a magyar győztesek pedig egy éven át részt vehetnek a Design Terminál mentorprogramjában, hogy ezzel is segítsék a márka piaci működését.

Elsőre nagyot dobbantott a CEFD.

Összességében nagyon intenzív és inspiráló élmény volt a CEFD. A szervezésen látszott, hogy ez volt az első ilyen óriási rendezvény, amit levezényeltek, de épp csak annyira volt kaotikus, hogy az egészséges izgalom határain belül érkezzen egy kis adrenalin löketet, majd mikor már minden sínen van, kánonban felsóhajtva foglalja el mindenki a helyét. De a szervezők mindent beleadtak, így a vendégek amúgy sem érzékeltek ezekből sokat. Van még hová fejlődni, de elsőre nagyot dobbantott a CEFD, kíváncsiak vagyunk jövőre mit hoznak ki a lehetőségeikből.

Részletes beszámolót a versenyről, valamint egy interjút a győztes November tervezőivel az &U Magazin következő számában olvashattok.

 

Fotók: Szász Nóra

Szász Nóra

Címkék: budapest lifestyle fashion divat imagine fashion days

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://andyoumagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr566765525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása