A történelem nagy vesszőparipája a társadalom foglalkoztatásának kérdése. Korszaktól és politikai berendezkedéstől függetlenül egy örök problémává vált az emberek munkába állítása. Az ember szereti fontosnak érezni magát, a legtöbb esetben nyugtalanítja és bosszantja a tudat, ha egy adott ország, vállalat vagy család működéséhez nem tud érdemben hozzáadni, szellemi és materiális profitot termelni.

Már a homo sapiens földi jelenlétének kezdeténél is megjelentek a különböző „munkafolyamatok”: elkülönültek a vadászó férfiak, az anyák és az antik barlangfestő „street artosok”. Az ókori Hellászban kereskedők, kézművesek jelentek meg, és a foglalkoztatottság a globalizációval kéz a kézben egyre magasabb szintekre emelkedett.

kepernyo.jpg

Ébresztőórák helyett emberek dolgoztak a módosabb polgárok felébresztésén, külön polgári szakmának számított a patkányölés, és a fiatal diákok a szórólapozás helyett kuglibábukat állítgattak fel dédapáink bowling pályáján. Ahogy a pattintott kőfaragókat felváltották a szakavatott kőművesek, úgy a technika, a tudomány és az emberi leleménynek köszönhetően (?) a munkavállalás póker asztalán a teknővájóknak, az emberi „ébresztőóráknak” vagy a telefonközpont-kezelőknek mára már nem osztanak lapot.

A huszadik század előszobájában pedig mintha minden lyukat sikerült volna befoltozni a mindennapi élet területén.

Ezek az emberek új munka után nézhettek, vagy munkanélkülivé váltak, mely fokozta a társadalmi szegregációt, a vagyoni diszparitást, és a belpolitika irányítóit pedig felelősségteljes tevékenységre ösztönözte. A cél mindig ugyanaz: a szociális háló kiszélesítése és a szinte vagy gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság megoldása. A magyar példa ékeskedik ennél a fejezetnél: a Kádár-korszak furcsaságaira, például a fusizókra és maszekra gyakran emlékszünk vissza keserédes nosztalgiával. Sokan visszasírják az időt, amikor mindenkit munkára köteleztek, és az utcán nem szembesültünk nap mint nap a hajléktalanok tragédiájával. Ez a rendszer – mint azt mostmár a Száray könyvek is írják – nem volt fenntartható csak súlyos hitelek felvételével, melynek hatását még ma is nyögjük. A magyar példa is abszolút világosan mutatja, hogy az ember, ahogy kitalálja, hogy lehet valamit hatékonyabban, gyorsabban és olcsóbban véghezvinni, onnantól kezdve az emberi tényezőket háttérbe szorítva a fölösleges kategóriába kerülve konkrét hivatások és megszokott munkahelyek kerülhetnek „dögrovásra”.

A teknővájó vagy a patkányölő lehet kevésbé közeli példa, de Bill Gates az American Enterprise Institute (AEI) konferenciáján felszólalva foglalt állást, a problémát közelebb hozva a nagyérdeműhöz. Ha ma már konkrétan beszélgethetünk az okostelefonunkkal, akkor a sofőrök és pincérek sorsa is meg van pecsételve.

A technika tehát rohamosan építgeti Jenga-tornyát,

viszont az emberek továbbképzése és munkájának helyettesítése valahogy mindig a kérdéskör margójára kerül. Ezen gondolkozzunk tehát, mikor az Apple WWDC eventjét steamelve lerágott körmökkel várjuk az „ájfónhatszáz” érkezését: Vajon tudja-e tartani a lépést korlátok közé szorított emberi agyunk és emberségünk a tudomány rohamtempójával? Lehet, hogy kicsit utopisztikus gondolat ennek megoldása, de hátha, talán még társadalomtudományi elmélet vagy doktrína válhat belőle…

 

Szerző: Muck Ferenc

And You Magazin

Címkék: freestyle techandstuff

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://andyoumagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr726730471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.09.25. 18:47:24

Hát ez az ájfón 78 meg a minden wc-ülőkére fészbúkot seggmegosztással a háttérben már eléggé oda mutat valóban :(

Battenfeld 2014.09.25. 19:32:44

Két problémánk van. Az első az, hogy túlszaporodtunk, a második pedig az, hogy a nagy részünk az USA filmekben látott középosztály életszínvonalán szeretne élni. Sajnos ez így együtt nem fog menni, de majd megoldjuk. Remélem, nem hal bele mindenki.

Fleurs Du Mal 2014.09.25. 19:47:27

A "technika" mint olyan nem egy élőlény vagy egy tudattal bíró valami. Nem több mint egy folyamat, egy kivetülése annak hogy a társadalom változik. Nem (feltétlen) azért terjed el egy újítás mert hasznos vagy forradalmi; hanem mert sok embernek van vélt vagy valós igénye rá. Vagy azért mert több pénzt tud vele keresni, vagy mert javítja az életminőségét, stb stb.

De legyen! Mondjuk hogy a technika gonosz. Akkor mi az alernatíva? Menni vissza a manufaktúrákhoz vagy a céhekhez? Betiltani a fejlesztést/kutatást? Népszerű ötlet lesz, mindenkinek az életszínvonalát visszadobni egy bő száz évvel (ha nem több).

Elcsépelt közhely de a világ változik. Mindig is így volt és (remélhetőleg) így is marad. Alkalmazkodni kell.

Túrós (törölt) 2014.09.25. 21:09:16

@Fleurs Du Mal: nem, nem gonosz és nem kell visszamenni a fenébe a köpüléshez. Az orvostudomány fejlődjön csak. De az információs társadalom kezd kvára elborulni. Egy része maradhatna csak katonai, orvosi célokra a fejlesztéseknek megakadályozva pl a Wall-e féle járni képtelen dagadt embereket a repülőszékekben

na4 2014.09.25. 21:20:08

Aki lépést tart, felemelkedik. Aki nem, az lecsúszik.
süti beállítások módosítása